Hatlar arasında ürün transferi için üretim hatlarıyla eş zamanlı çalışan taşıma ve transfer robotları, düzensiz ve dağınık şekillerde gelen ürünleri barkod, karekod, sensör veya kamera yardımıyla algılayarak hızlı ve doğru bir şekilde taşıma yapabilmektedir.
Manuel ve geleneksel taşıma sistemleriyle karşılaştırıldığında hız ve esnekliğiyle ön plana çıkan taşıma ve transfer robotları, üretim hatlarının tam kapasite çalışmasını sağlayarak üretim verimliliğini ciddi ölçüde artırmaktadır.
Sürekli olarak tekrarlanan taşıma işleminin insan gücü ile gerçekleştirilmesi çalışan sağlığı etkileyerek meslek hastalıklarına yol açabilmektedir. Bu nedenle ürünlerin sevk işleminde, taşıma ve transfer robotu kullanılması hem çalışma koşullarını iyileştirmekte hem de ürünlerin bir noktadan başka bir noktaya transferinde standartlık sağlamaktadır.
Robotlu taşıma ve transfer sistemine geçişte müşterinin tüm istek ve talepleri toplanarak aşağıdaki adımlar izlenir:- Taşınacak ürünlerin robotlu sisteme geçişinin uygunluğu kontrol edilir.
- Simülasyon üzerinde taşınacak ürünler analiz edilerek prosese uygun çevrim süresi, hız, erişim mesafesi ve yük kapasitesine sahip taşıma ve transfer robotu belirlenir.
- Ürünlerin taşınması için birden fazla taşıma ve transfer robotuna ihtiyaç varsa, sistem bir hat şeklindeki istasyonlarla kurulur.
- Taşıma çalışmasına uygun, en yüksek verimliliği sağlayacak tutma ve referanslama ekipmanları tasarlanır.
- Projenin kapsamına göre elektrik, otomasyon ve plc alt yapısı oluşturulur.
- Talep edilmesi halinde sistemin tamamı, taşıma ve transfer hücresi içerisinde sunulur.
- Tasarlanan sistemin uygunluğu müşteri ile birlikte yapılan çalışmaların neticesinde netleştirilerek, sisteme genel şekli verilir.
- Hazırlanan sistem, iş sağlığı ve güvenliğine uygun ekipmanlarla donatılarak, devreye alınır.
- Devreye alma işlemi tamamlandıktan sonra satış sonrası hizmetler ve eğitimlerle sistemin devamlılığı sağlanır.