İmalat aşamasında belirli bir şekil ve boyuta ulaşması için kaynak, enjeksiyon, döküm, torna, freze gibi değişik işlemlerden geçen malzemelerin kenarlarında kaba çıkıntılar oluşur. Ortaya çıkan bu çıkıntılı parçacıklar, malzeme tasarımı ve işlemesi sırasında mühendislik çalışmalarıyla azaltılabilse de genellikle tamamen ortadan kaldırılamaz.
Çapaklar malzemelerin bağlanması ve montajı esnasında çeşitli sorunlara sebep olabilir. Delik köşelerindeki çapaklar fazla baskı oluşturarak malzemenin çatlama dayanımını azaltır. Hareketli parçalardaki çapaklar ise sürtünmeden dolayı ısınmayı arttırır. Aşındırıcı ekipmanlarla hassas bir şekilde yapılması gereken çapak kaldırma işlemi, endüstriyel robotlarla tek seferde ve hatasız bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Taşlama ve çapak alma işlemi, robota bağlı olan aşındırıcı ekipmanın malzeme üzerinde gezinmesiyle yapılabilirken, malzemenin sabit aşındırıcı ekipmanlar üzerinde gezdirilmesiyle de gerçekleştirilebilir. Emek yoğun ve bir o kadar da insan için sağlıksız bir proses olan taşlama ve çapak alma işleminin robotlarla gerçekleştirilmesi durumunda, operatörler ihtiyaç olan daha nitelikli ve sağlıklı bir çalışma ortamında değerlendirilebilir.
İnsan hatalarını azaltan ve firesiz üretime geçiş imkanı sağlayan taşlama ve çapak almak robotları, yüksek doğruluk ve tekrar edilebilirlik ile kalitede sürekliliği sağlar. Üç vardiyada kesintisiz bir şekilde çalışarak üretim miktarının artmasını ve parça başına düşen maliyetin azalmasını sağlayan taşlama ve çapak alma robotları sayesinde; planlama, üretim ve teslimat süreçleri insan gücüne göre daha kontrollü ve kararlı bir şekilde yürütülebilmektedir.
Robotlu taşlama ve çapak alma sistemine geçişte müşterinin tüm istek ve talepleri toplanarak aşağıdaki adımlar izlenir:- Taşlama ve çapak alma işlemi yapılacak malzemelerin robotlu sisteme geçişinin uygunluğu kontrol edilir.
- Simülasyon üzerinde taşlama ve çapak alma işlemi analiz edilerek prosese uygun çevrim süresi, hız, erişim mesafesi ve yük kapasitesine sahip taşlama ve çapak alma robotu belirlenir.
- Malzemeleri taşlanması ve çapaklarının kaldırılması için birden fazla robota ihtiyaç varsa, sistem bir hat şeklinde kurulur.
- Taşlama ve çapak alma çalışmasına uygun, en yüksek verimliliği sağlayacak tutma ve referanslama ekipmanları tasarlanır.
- Ana ekipmanlarla birlikte tutucu değiştirme aparatı gibi diğer çevresel ekipmanlar kullanılır.
- Projenin kapsamına göre elektrik, otomasyon ve plc alt yapısı oluşturulur.
- Talep edilmesi halinde sistemin tamamı, taşlama ve çapak alma hücresi içerisinde sunulur.
- Tasarlanan sistemin uygunluğu müşteri ile birlikte yapılan çalışmaların neticesinde netleştirilerek, sisteme genel şekli verilir.
- Hazırlanan sistem, iş sağlığı ve güvenliğine uygun ekipmanlarla donatılarak, devreye alınır.
- Devreye alma işlemi tamamlandıktan sonra satış sonrası hizmetler ve eğitimlerle sistemin devamlılığı sağlanır.